Izložbe

U okviru ovogodišnje međunarodne konferencije (Grafički) Dizajner: Autor ili univerzalni vojnik – Obuka, biće organizovane sledeće izložbe:

  • POLET - Ekonomska propaganda u Jugoslaviji 1969 -1980. godine
  • Pohlepa nije u modi, saosećanje jeste - izložba plakata holandskih dizajnera; 
  • Search/Find/Like/Share - Mogućnosti vizuelnog pripovedanja, kustoski tim Sven Ehman i Denis Elbers; 
  • Novine su mrtve, živele novine! Tribuna 2009-2013.
  • IMAM(O) PROBLEM
  • Izložba radova učesnika konferencije - Menjaža.

Izložba POLET - Ekonomska propaganda u Jugoslaviji 1969 -1980. godine, (Likovna galerija i Galerija Podroom Kulturnog centra Beograda)

Na izložbi POLET biće prikazane najreprezentativnije reklame objavljene u nedeljniku „Ekonomska politika“ u periodu od 1969. do 1980. godine. U pitanju je svojevrsna antologija tog vremena koja vizuelnim narativom oslikava odnos tržišta i privrede, potrebu za približavanjem potrošačima i proširenje marketinških pravila i filozofije. Izložbu Polet podržao je NIS kao društveno odgovorna kompanija u okviru programa pod nazivom Kultura bez granica. Organizator izložbe je studio Metaklinika u saradnji sa Kulturnim centrom Beograda. 
Izložba će biti postavljena u dva galerijska prostora: u Likovnoj galeriji i u galeriji Podroom u Kulturnom centru Beograda. Bogata vizuelna građa sistematično je kategorizovana na preko 100 svetlećih panoa uklopljenih sa konkretnim podacima, tako da cela izložba funkcioniše kao jedna velika infografika koja na najbolji način prenosi duh vremena i svedoči o društvenom ustrojstvu tog doba. Nesvakidašnji spoj zapadnih tekovina advertajzinga, s jedne, i socijalistickog estetizma, s druge strane. Progresivna likovnost, duhovitost, visoki konceptualni dometi i lajfstajl u pokušaju! Osetite advertajzing na jugoslovenski način!
Kraj šezdesetih godina prošlog veka u Jugoslaviji obeležio je pokušaj velike privredne reforme, odnosno odlučnog i odlučujućeg uvođenja tržišta u socijalističku ekonomiju. Promene u privrednom sistemu dovele su do prave revolucije u odnosu privrede prema potrošačima. Preduzeća i banke počinju da se bore za svoju poziciju na tržištu, tražeći svoj prostor u javnosti. Uspostavljanje nove tržišne ekonomije iznedrilo je i novu estetiku. Za opstanak i ostvarenje u novom poretku jedan medij ispostavio se kao najdominantniji – novinska reklama.

Saradnja međunarodne konferencije (Grafički) Dizajner: Autor ili univerzalni vojnik sa Festivalom grafičkog dizajna u Bredi (GDFB)

Izložba Pohlepa nije u modi, saosećanje jeste - izložba plakata holandskih dizajnera (Galerija Artget Kulturnog centra Beograda)

GDFB će predstaviti dve izložbe: Search/Find/Like/Share - Mogućnosti vizuelnog pripovedanja i izložbu plakata holandskih dizajnera Pohlepa nije u modi, saosećanje jeste.

Direktor GDFB-a Denis Elbers (Dennis Elbers) je gost konferencije, i u četvrtak 28. marta će održati predavanje. 

Zbirka plakata Pohlepa nije u modi, saosećanje jeste (Greed is out, empathy is in) sadrži oko 30 plakata, uglavnom perspektivnih holandskih dizajnera inspirisanih ovim citatom primatologa Fransa de Waala. Citat, kao i plakat, stimulišu i pokreću ljude na mnogo svesnije ponašanje.

Dizajneri koji učestvuju na izložbi: Alfons Hooikaas (NL), Aron Vellekoop Leon (NL), Bureau Breugelmans (NL), Baster (NL), Feixen (CH), Freshco (NL), Gorilla (NL), Holy Grey (NL), Inbal Kaplan-Harari (IS), James Victore (US), Jan en Randoald (BE), Judith van der Velden (NL), Julien Simshauser (DE), Kenzo Mayama Kramarz (BR), Koen Taselaar (NL), Leon Poirters (NL), Ludwig Volbeda (NL), Magdalena Phiel (SE), Marcel Haeusler (DE), ME Studio (NL), Morlok Hasselbach (NL), Nicole Martens (NL), Pinar & Viola (NL), Raymond Lemstra (NL), Rejane Dal Bello (BR), Ropp Schouten (NL), Rutger Termholen (NL), Sjoerd Koopmans (NL), Studio SigmaDelta (NL), Studio Naam (NL), Suzanne Caerteling (NL), Toko (NL), Erosie (NL). 

Realizaciju izložbe su pomogli Dutch Creative Industries Fund i Kulturni centar Beograda. 

Izložba Search/Find/Like/Share - Mogućnosti vizuelnog pripovedanja, kustoski tim Sven Ehman i Denis Elbers, (Robna kuća Beograd)

Izložba Search/Find/Like/Share prikazuje mogućnosti vizuelnog pripovedanja o društvu u tranziciji. Kao odgovor na aktuelnu političku, društvenu i ekonomsku krizu, društvo zahteva socijalnu privrženost: učešće velikih razmera i savestan izbor pojedinca. Razmršujući složene strukture našeg doba, dizajneri i fotografi pružaju jasno viđenje sveta. Njihovo vizuelno pripovedanje čini da publika postaje svesnija svoje okoline i ponašanja od ličnog do društvenog nivoa. Stavovi stvaraoca slika, pre nego discipline ili mediji, formiraju jezgro izložbe. Zastupljeni stavovi proističu iz društva koje je otvoreno za kritiku, razmišljanja i mišljenja drugih u procesu formiranja vlastitog pogleda na svet. Uloga stvaraoca slika nije samo u formiranju informacije; stvaralac slika je odgovoran za interpretaciju i prenošenje sadržaja. Pomerajući kreativne granice, stvarajući odgovorno, dizajneri sa stavom odrediće budućnost vizuelnih komunikacija. Istraživanjem različitih uloga, dizajner može da pokaže kako promena našeg ponašanja može doprineti boljem razumevanju. Sve je to u Search, Find, Like, and Share. 16 projekata kroz koje publika može da se upozna sa različitim vidom vizuelnog pripovedanja. Dizajn izložbe pruža uvid i transparentnost, dozvoljavajući publici da sama odabere. Kretajući se u trodimenzionalnoj infografici gde nema zidova ni arhitektonskih intervencija, sami određuju rutu. Boja, tipografija i postavka predmeta pružaju kategoričnu interpretaciju. 

Dizajneri koji učestvuju na izložbi: Aram Bartholl (DE), Gorilla (NL), Metahaven (NL), Xavier Barrade (FR), Vahram Muratyan (FR), Catalogtree (NL), Christien Meindertsma (NL), Christoph Niemann (DE), CLEVER°FRANKE (NL), Floris Kaayk (NL), Francesco Franchi (IT), Ji Lee (KR), Peter Ørntoft (DK), Noortje van Eekelen (NL), Studio Devet (NL), Sandra Kassenaar/Bart de Baets (NL).

Izložba IMAM(O) PROBLEM, (Hol Kulturnog centra Beograda)

Izložbu IMAM(O) PROBLEM čini selekcija od sedamdeset angažovanih radova studenata dizajna i umetnosti, dizajnera, umetnika, fotografa i aktivista iz Srbije, Crne Gore, Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Slovenije. Radovi su izabrani putem otvorenog konkursa na koji je stiglo preko 500 radova. Radovi vizuelno predstavljaju svet u kome živimo i u kojim sve domenima postoje naši problemi: OBRAZOVANJE, EKONOMIJA, POLITIKA, SISTEM VREDNOSTI, MARGINALNE GRUPE, DEPRIVILEGOVANI, MEĐULJUDSKI ODNOSI, EKOLOGIJA, PORODICA, POSAO, SLOBODNO VREME, DIZAJN, UMETNOST...

Na konkurs IMAM(O) PROBLEM koji je raspisan 6. februara, pristiglo je preko 500 radova. Radove su žirirali Mirko Ilić, Vanja Cuculić i Slavimir Stojanović. 

Izložbu organizuju Blokovi uz podršku agencije SuperDot i štamparije Publikum.

Spisak odabranih radova pogledajte ovde.Izložba
 Novine su mrtve, živele novine! Tribuna 2009-2013. (Galerija 12HUB)

Izložba predstavlja presek Tribuninog izdavaštva u poslednje tri godine, kao i deo radnog procesa ovog legenadarnog ljubljanskog aktivističkog magazina. Tribuna je časopis koji postoji od 1951. godine kao studentsko glasilo i u svojoj bogatoj istoriji objavljivala je tekstove danas priznatih intelektualaca, političara i konceptualnih umetnika među kojima su Mladen Dolar, Rastko Močnik, Slavoj Žižek, Oho rupa i drugi. Danas, Tribuna izlazi jednom mesečno, besplatno se deli na Univerzitetu u Ljubljani, knjižarama i galerijama. Tribuna je koncipirana kao kritička platforma u kojoj se objavljuju intervjui, “tribunali”, kritike, ilustracije, fotografije i stripovi. Tribuna evocira kritički glas studenata kroz pisane i umetničke analize kretanja u društvu, kao i kroz pokretanje aktivističkih događaja. Ona se bavi egzistencijalnim pitanjima studenata, kvaliteta studiranja, aktuelno-političkim kretanjima, teorijskom analizom, odražavajući društvo i svoj položaj u okviru njega. Po kvalitetu tekstova, a pogotovu vizeulizaciji sadržaja daleko prevazilazi okvire studentskog časopisa i trenutno je verovatno najbolje dizajniran časopis u širem okruženju. Dobitnik je najprestižnije slovenačke nagrade u oblasti vizuelnih komunikacija, Brumenove nagrade 2012, a nagrađena je i na prošlogodišnjem međunarodnom bijenalu ZGRAF u Zagrebu. 

Izložba radova učesnika konferencije - Menjaža, (Kulturni centar GRAD)
 

Grupna izložba i javna razmena štampanih autorskih radova učesnika, predavača i mentora konferencije iz zemlje i regiona. Izložba Menjaža je prilika za aktivno učešće, upoznavanje, komunikaciju, prezentaciju, ali i platforma za dodatno povezivanje i kreativnu razmenu svih učesnika u projektu (Grafički) Dizajner: Autor ili univerzalni vojnik.